dinsdag 29 maart 2011

Over bloeddrukken en wingboxen.....

Ik was vanmorgen weer eens bij de dokter. Na een jaar aanmodderen met mijn bloedbad-menstruaties heb ik nu uiteindelijk (ik ben niet zo snel) toch maar gekozen voor het (zo kort mogelijk) slikken van de pil. Ik wil gewoon niet dat mijn vakanties in de soep lopen met dat gedoe. Maar goed, hij nam mijn bloeddruk op en die was nogal hoog. 140/100. Over een paar maanden moet ik hem nog eens op laten meten. Ik heb nu zelf al op het internet gekeken hoe ik m'n bloeddruk zelf op natuurlijke wijze naar beneden kan krijgen en hoezee, juich, juich: met pure chocolade! Laat ik dat nu net heerlijk vinden! :-) Maar ik las ook dat afvallen ook wel heel goed zou helpen. Hè, wat tegenstrijdig nou weer! Ik ga toch maar proberen wat kilootjes weg te krijgen. Dat zullen mijn broeken ook een verademing vinden! Maar pas vanaf morgen! Dan is de zelfgebakken rabarber-crumble-taart, die nu nog in de koelkast staat, wel op, denk ik. ;-) Hoop ik...

En waar is Mariska allemaal mee bezig in Delft.... Dat weet ik nu een (klein) beetje! Ze is voor een project bezig geweest met het bouwen van een wingbox.
(Een constructie om vleugels sterker te maken). Ze hebben er met 9 personen 8 uur aan gewerkt om hem in elkaar te zetten. Hij is van aluminium en is ongeveer anderhalve meter lang en 40 cm breed. Uiteraard is dit op schaal, want echte wingboxen zijn veel groter. Aan de binnenkant zitten stringers, aan de bovenkant meer dan aan de onderkant. Deze zorgen dat de wing box minder doorbuigt. Aan de binnenkant zitten ook nog twee ribs.
Deze kunnen krachten opvangen in de wing box zodat hij minder snel breekt. Aan de buitenkant zitten stiffeners. Die zijn hetzelfde als de stringers maar dan in klein formaat. Dit alles is aan elkaar gemaakt door popnagels.
De wing box moesten ze zo ontwerpen zodat hij bij 5000 Newton pas breekt. Hiervoor hebben ze allerlei berekeningen moeten doen.
Ze hebben moeten berekenen waar alle stringers, stiffeners en popnagels moesten komen en hoeveel ze er nodig hadden. Na het in elkaar zetten is het de bedoeling dat ze de wing box gaan testen en dan kijken wat er goed is gegaan en wat niet. Daarna moeten ze hem redesignen om hem beter te maken.

In Catia (een 3-dimensionaal grafisch programma) moest ze zelf een onderdeel van een vliegtuigvleugel ontwerpen en uitwerken. En er ook een technisch rapport over schrijven. Dit zijn allemaal dingen die ze interessant en leuk vindt. Alleen de theorie is best veeeeel. Volgende week begint er weer een ronde tentamens. Dus dat is weer leren, leren, leren. En als je dan ook nog verkering hebt en leuke dingen wilt doen... Tja, t'is dan een kwestie van prioriteiten stellen. Ik ben benieuwd waar ze voor haar liggen....:-) We wachten maar af.

Geen opmerkingen: