maandag 18 april 2011

Een boompje opzetten?



Oh hemel, waar ben ik aan begonnen! Ik kan niet meer ophouden! Dit weekend heb ik ook weer besteed, (buiten het verjaardagsbezoek aan zwager René dan), aan het downloaden en invoeren van stamboomgegevens. Dit keer van Jan's familie. Goh, wat is er toch veel te vinden als je op zoek gaat! Ik zal even wat leukigheidjes vermelden.
De stamvader van Jan's oma van vaderskant blijkt oorspronkelijk uit Schotland te komen. Mariska heeft dus EN belgisch EN schots bloed! Ik heb alles terug kunnen vinden tot 1580. Binnenkort ga ik dus op zoek naar britse genealogie-sites om te kijken of ik nog verder kom!
De stamfamilie van zijn oma van moeders kant hebben het ook bont gemaakt! In 1761 blijkt een zoon zijn achternaam zomaar veranderd te hebben. Hij voegde de achternaam van zijn vader EN zijn moeder samen, spelde het een beetje sjieker, en zijn nageslacht gaat daarna met een dubbele achternaam door het leven! De gluup! ;-) Niet leuk is om te lezen dat er weer veel kinderen al vroeg kwamen te overlijden. Zo ook een tweeling, twee jongetjes, die het niet gehaald hebben in 1750. Sneu!
Verder heb ik nog gelezen (maar nog niet ingevoerd) dat, doordat een voorvader van Jan in 1362 trouwde met ene Anna van Bronckhorst, er een meervoudige aansluiting op Karel de Grote is gevonden, alsmede naar zijn voorouders tot ongeveer begin 500. Oh jeetje, daar gaan weer een paar uurtjes inzitten! Zal het ooit compleet zijn?
Verder nog een paar voornamen die het vermelden waard zijn: Schrevel, Dingman, Gadert. Nooit van gehoord. De 'Maaike's van nu zijn voortgekomen uit de 'Maeijken's van toen. Verder nog een naam die ik tegenkwam die in verschillende akten op diverse manieren geschreven was: Ryckwin/Racquin/Rijcqwijn/Rycquijn. Dat doet me denken aan ridders! Riquinus...ook zo'n naam! Het heeft wel wat, vind ik!

Vanmiddag kwam mijn tante op visite met de familie albums. Ik heb er toch een aantal foto's van in kunnen scannen! Ben er weer blij mee! De vrouw op bovenstaande foto is hooooooogstwaarschijnlijk de moeder van mijn oma aan moederskant. Ik zie wel gelijkenis. Verder heb ik nog een aantal familiefoto's. Woensdag kan mijn moeder dan even precies aangeven wie het zijn, zodat ik dat in kan voeren.
Ik heb ook besloten om toch een betaald abonnement te nemen op de MyHeritage-site.
Dat is toch de fijnste, snelste, gebruikersvriendelijkste (vooral voor bezoekers), mooist uitziende, site om mee te werken.
Ook een bijkomstigheid is dat zowel mijn zus als ik nu in contact komen met mensen die ook bezig zijn met hun stamboom en vragen hebben over de onze. Zo hoorden we weer wat meer over onze oma van vaderskant. Dingen die we nog niet wisten! :-)
Maar ik zal jullie niet langer vervelen met mijn geboom over stambomen. Een prettige avond gewenst!

Geen opmerkingen: