zondag 22 april 2012

Ouderdag in Leiden...

Ik voelde me vrijdagavond nog steeds raar in mijn hoofd op de verjaardag van nichtje Claudia. Ik werd erg moe van de combinatie van gekakel en muziek. Ik ben lekker vroeg naar bed gegaan. En stond gisterochtend op zonder duizeligheid! Jippie! Ik had alleen wel een enorm zwaar gevoel alsof de aarde aan me trok. En dat heb ik nu nog steeds. Moe! Ook al ben ik net mijn bed uit. :-/ Gisteren was de open dag voor de ouders van de studenten sterren-, natuur- en wiskunde in Leiden. Zo kon je d.m.v. diverse lezingen eens horen wat ze zoal te leren kregen. Poe, petje af! Geen gemakkelijke materie! Daar moet je wel een knappe kop voor op je schouders dragen! En dan te bedenken dat ze die lezingen nog vrij simpel hielden omdat er ouders in de collegezaal zaten. We hebben een lezing gehad over hoe het metrieke stelsel is ontstaan. Wel grappig om te weten, maar mijns inziens niet nodig om te onthouden....:-) De tweede lezing ging over sterren.
Machtig interessant! Zoals de docent al zei zijn sterrenkundigen niet van deze tijd! Ze kijken terug in de tijd naar sterren die 300 miljoen jaar geleden hun licht uitstraalden! En door berekeningen te maken kunnen ze verwachten wat er nog op til staat te gebeuren. Zoals op 13 april 2036. Zet die datum maar alvast in je agenda. Dat belooft geen leuke dag te worden. :-) Dan zou er wel eens een gigagrote asteroide op de aarde in kunnen slaan! Spannend!! Na de lunch met overheerlijke broodjes was het tijd voor de derde lezing. Deze ging over regenbogen. (natuurkunde).
Ook weer van alles te horen gekregen over de breking, afbuiging en interferentie van licht. Wist je dat lucht aan de binnenkant van een regenboog altijd lichter van kleur is dan de buitenkant? Was me nog nooit opgevallen! Ik zag net dat die gluup van een docent gewoon Wikipedia heeft leeggeplukt! Dezelfde plaatjes, hetzelfde verhaal! Tsssssss. Toen was het tijd voor allerlei proefjes met vloeibare stikstof. Een paar eerstejaars studenten natuurkunde trekken met een soort show langs middelbare scholen om het studievak natuurkunde te promoten. Proefjes doen werkt dan natuurlijk erg goed. Lekker veel stoom, ontploffinkjes! Altijd leuk! En oh, wat hebben we gelachen. Er ging nog al eens wat mis! Het leek wel een show van Tommy Cooper, maar dan uitgevoerd door een supernerd. Alsof je zo 'The Big Bang Theory' was ingestapt! :-) Het nerdgehalte lag sowieso al aardig hoog daar in Leiden! :-) Maar je kunt wel merken dat de sfeer er heel gemoedelijk is. T'is gewoon heel kleinschalig. Iedereen kent iedereen. Heel prettig! Ik kan me voorstellen dat Mariska het er meer naar haar zin heeft dan vorig jaar bij L&R in Delft. Ze zit op haar plek! En dat is fijn om te weten! 's Avonds stond er ook nog een verjaardag van zwager René op de planning, maar daar had ik de kracht niet meer voor! (Nee, ik heb geen Gerard Joling T-shirtje aan!) Jan is alleen gegaan. Ik lag al vroeg in bed, totaal voor pampus. Ik kon mijn ogen echt niet langer openhouden! Komende week een heerlijk rustig weekje. Ik ga ervan genieten!

Geen opmerkingen: