maandag 29 juli 2013

De rampentaart...

Ken je dat: The Great British Bake-Off? Als die serie op BCC was dan zat ik aan de buis gekluisterd. Inmiddels aapt Nederland het na als 'Heel Holland Bakt'. Dat kijk ik natuurlijk ook. Maar in Engeland zijn ze toch verder! Het ziet er allemaal mooier uit daar.
Er is ook ooit eens een uitzending geweest waarin ze een Battenburg Cake moesten bakken. Zag er zo leuk uit, een cake met ruitjes. Dat wilde ik ook eens maken!
Dus kreeg ik van Jan voor mijn verjaardag het bakboek: the Great British Bake Off, How To Bake. Het recept voor een Battenburg Cake staat ook daarin. Weliswaar in andere smaken als op tv, maar walnoot- en koffiesmaak gaan er bij mij ook prima in! Ik moet nog wel op zoek naar de meest gebruikte maten bakblikken die in het boek staan. Morgen ga ik naar Dok in de Haagsche Passage. Die zal ze best wel hebben.....
Ik had wel het goede formaat blik voor een rabarber meringue taart. Ik had gisteren alles in huis, behalve de bloem. Dus ik kon alsnog niet aan de slag. Toen ik gisteren tegen mijn zus vertelde dat ik van plan was om die taart te maken vertelde ze dat ik na 21 juni geen rabarber meer mocht eten i.v.m. oxaalzuur. Ja nouuu, wist ik veel. Ik ga de rabarber ook niet weggooien, hoor!
Ik had inmiddels bloem gehaald dus ik kon vanmiddag aan de slag! En er ging nogal wat mis! Het deeg bleef plakkerig, ik kon het maar met moeite uitrollen. Daarna moest ik hem blind bakken. Dus ik gooi een doos bruine bonen leeg in het met deeg bekleedde bakblik. Ajjj, vergeten bakpapier er onder te leggen! Al die bonen in mijn deeg! En dan weet je pas hoeveel bruine bonen er in zo'n pak zitten! Heeel veeeelll! Ik heb maar even de hulp van Mariska ingeroepen om ze er weer uit te peuteren. Daarna afgebakken in de oven. Dat ging wel goed!
Intussen de rabarber in de oven geschoven. Kwam er totaal ongaar uit, dus nog maar even de magnetron erover heen. Bleek niet te hoeven, want de taart moest uiteindelijk nog een half uur in de oven en dan zou de rabarber alsnog gaar zijn geweest. (ik moet ook het recept EERST helemaal lezen!)
Ok, de meringue moest gemaakt worden. Eitjes scheiden dan maar. Ei één ging goed, ei twee ging goed, ei drie ging goed, maar ei vier lag dwars en er floepte nog net wat eigeel bij het eiwit. Neeeee! Ik heb het er zo goed als kwaad nog een beetje uit kunnen vissen gelukkig. Ik mixen. Basterdsuiker erbij, maismeel erbij. Ik zette het pak maismeel weer terug en hopla, een groot deel over de vloer! Stuiven dat spul! Wat een rampenplan!
De meringue was goed, het werd ondanks de sporen van wat eigeel toch nog stijf. Op zoek naar de spuitzak om mooie toefjes te maken. Ik moet er twee hebben. Maar waar? Alles overhoop gehaald, nergens te vinden! En ook nooit meer gevonden! Dan maar gewoon de zooi eroverheen scheppen. Zo wordt ie nooit zoals op het plaatje!
Ding in de oven. En na een half uur er weer uit. Hij zag er niet eens slecht uit. Net met de thee hebben we allemaal een punt genomen. Bodem? Prima! Rabarbervulling? Prima! Meringue? Helaas, middenstuk niet gaar! Jammer! Ik denk dat de oven te hoog stond. Volgende keer beter. :-/

Geen opmerkingen: