zondag 6 november 2016

Ik was een beetje dom.....

Hé, vervelend, zeg. Ik had geen geluid meer op de computer. Laatst kreeg ik ook al een melding dat de processor te heet werd. Alex en Jan hebben hem toen helemaal schoongemaakt. Alle stofwolken eruit gezogen (Je wilt niet weten hoeveel stof eruit kwam), nieuwe pasta op de processor gedaan, koeling er weer op. En boem, hij deed/doet het weer prima. Alleen ik had geen geluid meer, bleek later. Zat de audio-splitter die naar de receiver gaat er wel goed in? Ik trok hem eruit en pats, de aardlekschakelaar sprong een gat in de lucht. Oeps. Nou ja, daar moet dus een nieuw splittertje voor komen.
Vanmorgen wilde ik de tv via de boxen laten spelen. Ik had zin in een concertje van Muse. Weer geen geluid over de boxen. Nou, dan moet het toch aan de receiver liggen? Misschien ligt de kabel erachter er uit of maakt er iets geen contact? Zou zo maar kunnen want Mango wurmt zich vaak met haar dikke derrière achter de audiokast. Wie weet wat zij daar allemaal uitvreet. Jan erbij geroepen. Het hele zooitje moest maar naar voren. Stekkers gecontroleerd. Alles zat goed. Heb je eigenlijk het geluid al harder gezet, vroeg Jan? Uhhhh, nee, dat had ik niet. Geluid harder....er kwam gewoon muziek uit! Oeps, mea culpa. Ik kreeg er de slappe lach van.
Het zal toch niet dat......het bij de computer ook een kwestie was van geluid harder zetten??? Maar eens uitproberen. *Schaam* *schaam*, er bleek niks aan de hand te zijn! Alles werkt.
Ik snap wel een beetje hoe het zo gekomen is. Dan zit ik achter de pc te scrappen, muziek erbij (hard), telefoon....muziek zachter zetten via de pc. Ga ik inmiddels weer wat anders doen.
Zet ik de receiver over op de radio. Pats, keiharde muziek. Schrik ik me half dood. Geluid zachter op de receiver. Weer achter de pc, geluid op pc harder, maar nog steeds met de zachtere stand op de receiver etc. Met uiteindelijk niet meer te horen muziek.... Zie je wel, het IS allemaal te verklaren!
Maar het verklaart nog niet waarom de aardlekschakelaar eruit sprong toen ik het stekkertje eruit trok....

Ik blijf maar hoesten. Van die vervelende kriebelhoest-ik-stik-er-bijna-in buien. Laatste keer bij het koor kreeg ik er ook al geen noot uit. Zeker bij het eerste nummer, Christmastide, niet. Mijn stem sloeg gewoon hele noten over. We zijn druk aan het oefenen voor het kerstconcert dat we samen met het Christelijk Mannen-ensemble Zoetermeer en Harpe Davids 21 december gaan doen. We zijn ook een paar nieuwe nummers aan het instuderen. En dat zijn geen 'gewone' nummertjes. Eén daarvan is Muusika. Gecomponeerd door Pärt Uusberg.



Een hele uitdaging voor ons koor, want ja...de tekst is wel in het Estonisch. En dan is er weer geharrewar en gezeur over hoe de uitspraak moet. Ik lig daar niet over wakker. Wat is nou eenmaal de kans dat er iemand uit Estland in het publiek zit? Nihil, zou ik zeggen. Als de noten maar goed zitten. Ik vind het een prachtig muziekstuk. Gelijk al de eerste keer dat ik het hoorde. En het maakte me nieuwsgierig naar andere stukken van deze componist. Lang leve YouTube! Õhtul en Õhtu Ilu zijn ook zulke mooie composities. Om lekker bij weg te dromen en tot rust te komen.
Van een hele andere orde is het Adagio van Mozart. (komt ook voor als Human Orchestra in de film Bright Star) Ook daar zijn we mee bezig. Voor het kerstconcert gebruiken we daar een deel van als intro naar een kerstlied. Welk lied dat dan is heb ik nog niet gehoord. Ik kan me er nu nog niets bij voorstellen. Ik heb ook nog niet gehoord hoe het klinkt als wij het zingen. Ik weet ook niet of het wel bij ons als koor past. Zelf hou ik wel van een mengelmoesje van populair/musical/klassiek. Maar ik denk ook dat de meningen daarover sterk verdeeld zijn....;-)
Een beetje gospel zou ik er ook nog wel aan toe willen voegen! Lekker van alles wat! Bijvoorbeeld het volgende nummer, a City Called Heaven.

https://www.youtube.com/watch?v=xpD43_Zh2fE&list=LLdKimPc35MolU_GD0iLNorQ&index=3

Jammer, ik kan hem hier niet insluiten.....

Als je toch zo kan zingen als dat meisje! Geweldig toch! Met heel haar hart.

Geen opmerkingen: