zaterdag 9 mei 2020

Even zwammen over tomaten...

Laatst werd ik bedolven onder een heuse tomatentsunami. Twee kratjes verschillende soorten tomaten kwamen Via Via mijn kant op. (bedankt, meneer en mevrouw Via Via! ;-))
Dit waren er wel erg veel deze keer. Dus ik heb een gedeelte verdeeld onder familie. Zo kon ik ze mooi afleveren op mijn dagelijkse Corona loopje. Er werden al gelijk plannen gemaakt. Soep, tomaten-jam, tomatenchutney, tomatensambal en ook nog een tomatentaart. (die maak ik strakjes).
Lekker, hoor!  De soep is inmiddels gemaakt, deels gegeten en ingevroren. Was ook nog even wat.
De soep was bijna klaar. Normaal doe ik nooit vermicelli in tomatensoep, maar deze keer, omdat ik ook aan mijn moeder wilde geven, dacht ik: laat ik het een beetje ouderwets maken, want tja, ut mensje is al 84, en al die nieuwerwetse soepen.... Ik liet haar de vermicelli uitzoeken, òf gewone krulvermicelli òf hele kleine mini staafvermicellietjes. Die wilde ze wel. Ik een zooi van dat spul erin gedaan. Maar ze waren zo klein, ik zag ze nergens meer. Weet je wat, ik gooi er nog wel wat gewone vermicelli bij. Oh, weet je wat: zoveel is het niet meer, ik maak het pak wel gelijk op. Kijk, dat had ik nou niet moeten doen!
Soepje kookte nog even verder. Ik ga kijken: DIK geworden! Veel te veel,joh. Toen het afgekoeld was kon de lepel er bijna recht overeind in staan. :-) Maar goed, de smaak was verder prima.
En er kwam nog meer deze kant op: gember, een boel oesterzwammen en ook nog een bak eitjes. Scharreleitjes!  Zo lief! Ik heb de kipjes ooit rond zien scharrelen op het erf. Je krijgt een echte band met zo'n eitje. Je ziet voor je hoe moedertje Hen haar eitje eruit perst. En dan trots achterom kijkt naar wat ze geproduceerd heeft. Gek, hè, dat heb ik met eieren uit een doos totaal niet! Alsof die altijd al bestaan hebben....
Gisteren hebben we tagliatelle met oesterzwammen en tomaat en nog meer gegeten.
Tussen de middag heb ik een lekkere omelet met gebakken oesterzwammen gemaakt. Smul!
De laatste weken ben ik sowieso nieuwe recepten aan het uitproberen.
Toevallig had ik voor de tomatentsunami al een Spaanse tomatensalade gemaakt. Die is ook voor herhaling vatbaar. Met flink veel knoflook, olijfolie, een uitje, bruine suiker, balsamico azijn en peper en zout. Simpel, maar erg lekker.
En ook diverse kip/karbonade marinades. Ik hou ervan! Van recepten zoeken, klaarmaken en eten.

Afgelopen donderdagochtend hadden we met het koor weer een video-sessie. Dit keer had Manon een echte muziek-bingo georganiseerd. Iedereen kon zijn eigen bingokaarten uitprinten met daarop titels van onze eigen liedjes. Zij noemde dan een willekeurige zin uit een lied op en wij moesten dan bedenken uit welk nummer dat kwam. En dat was niet makkelijk. Pas als ze het zinnetje zong wist ik ineens uit welk nummer. Was leuk. Ik heb er een aantal gemist want ik werd tijdens de bingo gebeld door de pedicure. Ze kon weer afspraken maken! Fijn, dan kunnen deze inmiddels dinosaurusvoetjes weer poezelig worden!

Geen opmerkingen: