maandag 21 maart 2011

T'is lente!


credits hier

Ik had weer zoveel plannen voor vandaag! Lekker naar buiten, de zon in. Plantjes voor in de tuin kopen. Boodschappen doen. En wat heb ik gedaan...ik ben alleen onder de douche geweest, ik heb een was gedraaid (moet ik trouwens nog ophangen, bedenk ik me nu, de trap aangeveegd en heb eten gekookt. Ik heb me niet eens opgetut!
Maar nu moet je niet denken dat ik niets gedaan heb! Tjonge jonge, ik ben juist CONSTANT bezig geweest! En wat heb ik dan wel gedaan, denk je nu? :-)
Ik ben de hele godganse dag bezig geweest met stamboomgegevens invoeren op 'My Heritage'. Ik had daar al jaren een account en wilde graag mijn stamboom uitbreiden. Gisteren heb ik mijn moeder al, gewapend met pen en papier, het hemd van het lijf gevraagd omtrent haar kant van de famielje. Maar zij wist helaas niet zoveel details. Misschien weten mijn ooms en tantes meer, dat hoop ik maar.
Maar mijn zus bleek een aantal jaar geleden al in de stamboom van onze vaderskant gedoken te zijn. En wat blijkt: ze had via via allerlei gegevens teruggevonden die stamden vanaf 1664! Allerlei aktes in het Oudhollands geschreven, dus moeilijk te ontcijferen! En wie is wie? En wie stamt van wie af? Ik heb alles uitgeprint zodat ik makkelijker aantekeningen ernaast kon maken en makkelijker kon vergelijken.
En daarna begon het invoeren van de gegevens. Zo leuk om steeds verder in je geschiedenis te komen! Wat hadden ze vroeger grote gezinnen! 10 of 12 kinderen was heel gewoon. Ook veel kindjes die niet oud zijn geworden. En het volgende kind kreeg dan gewoon dezelfde naam! Heel verwarrend! Vaders-tak kwam oorspronkelijk uit Wassenaar en was Rooms-Katholiek. Grappig ook dat mijn achternaam zo rond 1700 nog met een C werd geschreven en na die tijd met een K. Leuke voornamen die ik tegenkwam waren Arisse, Engel, Apollonia en Ariens. Nooit van gehoord, maar vind ze hartstikke leuk nu! Mijn oma's familie (van vaderskant) kwam oorspronkelijk uit Leur. En vroeger bleken dat twee verschillende steden geweest te zijn: Etten en Leur. Wist ik ook niet! Met haar stamboom ben ik nog lang niet klaar. Ik zag wel dat daar twee broers met twee zussen uit een andere familie getrouwd waren. Vond ik wel grappig. Zal wel vaker voorkomen, maar in onze familie allang niet meer nu! :-) En hoe dichter je bij het heden komt, hoe kleiner de gezinnen. Maar dat is al bekend natuurlijk.
Maar ja, ik kan maar 250 mensen kwijt in mijn (nu nog gratis) boompje. Ik zit nu al op 227 mensen, dus....misschien toch maar upgraden. Wat ook zo leuk is aan die site: er worden 'matches' gemaakt. Dan kun je vergelijken wie ook dezelfde personen en/of gegevens in de stamboom hebben staan. Oh jee, dit werkt heel verslavend! :-)
Nu maar hopen dat ik van moederskant nog wat te weten kom!

Geen opmerkingen: