woensdag 23 oktober 2019

Technische probleempjes....

Telefoontje van mijn moeder: 'Oh, Ien, ik ben helemaal in paniek!' Hoezo, wat is er, ben je gevallen, een heup gebroken?, denk ik dan. Nee, ze had een email van de ING gehad dat er binnenkort geld van haar rekening afgeschreven zou worden door een derde partij. En als dat niet de bedoeling was moest ze op de roodgekleurde link klikken. Dus...KLIK. :-) Yep, een phishing mail. Shit. Zo vaak voor gewaarschuwd. Lezen, rustig nadenken, klakkeloze klik-impulsen onderdrukken en beheersen, nog eens nadenken, kijken of het op het internet al bekend is, en anders bellen/vragen.
Gelukkig heeft ze op de volgende pagina niet ingelogd of gegevens verstrekt. De ING raadde aan om een nieuw wachtwoord in te stellen en een virusscan erover heen te laten gaan. Inmiddels gedaan.
Nu had ze laatst ook problemen met het overmaken van geld via de computer. Ook al voerde ze een bedrag in, even later vroeg ie weer om het bedrag in te vullen. Raar! Maar weer even kijken waar dat aan lag. Blijkt dat dat aan Edge lag. Een verouderde versie binnen Windows 10. Maar Edge wordt toch SAMEN met Windows geupdate?? En haar Windowsversie was up to date. Ik zou de cache kunnen legen, wilde ook wel eens helpen. Maar dan is ze overal haar inloggegevens kwijt. Ook onhandig. Dus maar een omweg genomen en Chrome gedownload en geïnstalleerd. En hopla, ook weer opgelost! Je bent wel weer even bezig.
Thuis werkt alles ook niet meer optimaal sinds de iOS 13 versies op de iPhones en iPads. Hebben meer mensen er last van? Voor het eerst gaat het niet soepeltjes. Downloads op de Ipad kan ik niet meer rechtstreeks naar mijn Dropbox dirigeren. Moet nu met een omweg. Op mijn iPhone had ik ineens mailproblemen. Sommigen app's, zoals Moldiv, werken ineens niet meer. Ook niet na een update. Erger, erger. En dan ben je weer uren bezig, hè. Pfff.
Laatst had ik ook nog iets. Op tv bij ONS is de serie 'Pride en Prejudice' bezig. Helaas op onmogelijke tijden. Nu heb ik zelf ooit de DVD ervan gekocht. Dus ik denk: ik stop hem even in de DVD speler. Deed mooi niks. Huh? Ok, dan stop ik hem in de computer en stream hem wel naar de tv. Ik hoorde hem draaien, maar de computer zag de DVDspeler niet.. Huh? Nog eens in de losse DVDspeler proberen. Die kreeg ik niet eens meer AAN. Nog eens in de computer. Mooi niet. Misschien is de DVD beschadigd en doet een andere DVD het wel. Ook lauw sjoege. Nou zeg! Weet je wat? Ik heb boven ook nog een DVD speler staan, dan stop ik um daar in. Kan ik gelijk even strijken. Strijkplank uit, strijkijzer alvast aan.
DVD speler aanzetten. DVD erin. Verrek, geen beeld. Huh? Oh, hij staat niet aangesloten! Waarschijnlijk nooit meer gebeurd na het opknappen van de slaapkamer zes jaar geleden. Waar is het kabeltje? Uiteraard niet erbij. Dan ga ik in huis zoeken naar een kabel. Trap op, trap af. En dan moet je je voorstellen dat we geen doos hebben met 'kabels en snoeren' erop, hè? Nee, ik moet dan in de donkere krochten van Jan's (rommel)kamers op zoek. Daar kan ik amper staan, dus het vroeg nogal wat kunst en vliegwerk om iets boven tafel te toveren. Als ik iets te pakken dacht te hebben dan vielen er nog wel eens wat stapels om. Dat kan me dan niet bommen. Uiteindelijk: JA, kabel gevonden! Maar jeetje, die was wel erg kort. Hij redde het niet van de linkerkant van de tv naar de DVD speler. DVD speler op zijn kant gezet, schuin achter de tv. Jippie, kabel stond strak, maar ik had beeld! Het menu stond voor. Uhhh, er zit geen knopje op de speler om het menu te bedienen....*zucht*. Waar is de afstandbediening? Die lag er natuurlijk niet bij. Maar weer alle laadjes in het huis afzoeken. Trap op, trap af. Jippie, JVC, gevonden! Richten op de DVD... werkte niet. Oh, batterijen natuurlijk op. Batterijen eruit, schoonmaken, want ja... jaren niet gebruikt, waren leeg gelopen. Weer naar beneden. Batterijen zoeken. Gevonden. Kastje waar ze lagen gelijk opgeruimd, want er viel weer van alles uit. Weer naar boven. Richten op de DVD en ja, hoor: mijn serie begon! E.i.n.d.e.l.i.j.k!
Als ik gelijk was begonnen met strijken was ik allang klaar geweest! :-) *zucht*

Geen opmerkingen: