dinsdag 12 maart 2013

Kom-eet......komeet

 credits:
background...internet
bokeh....Scrapping Cop (altered)
wordart and element...Kristen
font...Night Sky/MS Gothic
 
'Heb jij op de faculteit iets gehoord over een komeet die vanavond vlak na zonsondergang met het blote oog te zien zou zijn?; vroeg ik tijdens het (hopelijk niet het laatste) avondmaal aan Mariska. 'Nee, mam, wij leren toch niks actueels': zei ze...... Nou zeg, gaat daar ons collegegeld naartoe?? Ze leert genoeg, hoor, daar niet van. Als je ziet wat een stapel boeken ze door moet worstelen.... maar dat bestaat meer uit natuurkunde, wiskunde en  sterrenkunde. Hoe zit een ster in elkaar, waar komt het licht van een ster vandaan, bereken dit, bereken dat etc. (in mijn simpele beleving). Maar toch....ze moeten toch ook weten wat er tegenwoordig zo af en toe langs de horizonten scheert of bijna de aarde schampt?? Hang een pamflet op een notitiebord in de aula met spannende gebeurtenissen die komen gaan! Stuur een memootje rond met 'jongens, (maar 2 meisjes in haar jaargang!) let op: vanavond een meteorietinslag ergens in Europa' ofzo. Hou het ook actueel! Laat ze naar iets uit kunnen kijken!
Maar goed.... we zaten te eten. De komeet 2011 L4 Pan-Starrs zou op dat moment net boven de horizon te zien zijn, vlak bij de maan. 'Zullen we even gaan kijken?, vroeg ik. 'Is goed', zei ze.
Gauw onze balletjesvla naar binnengewerkt. Schoenen aan, jas aan, sleutel mee. Mariska activeerde haar Skysafari en Starwalk app en we gingen op weg. Lopend. Op zoek naar een hoogste punt. In ons geval een bruggetje in de buurt met de hoop op een goed uitzicht. Waar is de maan?? De maan is weg! We wisten de richting, maar er stonden teveel huizen overal. We hebben dus niets gezien. Ja, sterren. En een paar vliegtuigen met mooie bewegende lampen. 'Is dattum??' 'Nee, mam!'Geen komeet, geen maan. Helaas. Te dicht bij de horizon en teveel bomen en huizen ervoor.
Goh, wat had het nu mooi geweest als we ergens buitenaf hadden gewoond! Ergens in Ierland ofzo??

Geen opmerkingen: