zondag 29 september 2019

Bij Thomas is de Cook op.....

We hebben een week van wikken en wegen, denken, uitzoeken en overleggen achter de rug. Dat krijg je als de één een echte weegschaal is en de ander een kreeftje met een weegschaal als ascendant. Moeilijk om dan zomaar beslissingen te nemen. Wie hakt de knoop door?
Het gaat hier om onze Lanzarote reis die niet doorgaat vanwege het faillissement van Thomas Cook.
In juli had ik al helemaal tot in de puntjes uitgezocht in welk hotel, op welke dag en van welk vliegveld we wilden gaan. Bij de meeste reisburo's was alles vol (hoofdzakelijk de vlucht vanaf Rotterdam), maar we konden nog wel, ook van Rotterdam, via de Vakantiediscounter.  Prima.
Na de boeking hoor je dan pas welke reisorganisatie je trip uitvoert. Thomas Cook dus. Achteraf helaas voor ons. Tja, wat nu? We werden netjes op de hoogte gehouden van de stand van zaken via de Vakantiediscounter. We konden onze reis omboeken of een claim indienen bij de SGR. Tja, wat zullen we doen? Nogmaals onze reis ingetikt en warempel... nog steeds plek, zelfde hotel, zelfde dag, zelfde vliegtuig, maar.... de prijs was een derde omhoog gegaan! 650 euries meer! Ja, dahag!
Maar eens kijken hoe de prijzen waren als we het uitstelden naar april/mei... Je zag letterlijk de prijzen voor je ogen stijgen! Nou, zeg. Wat nu? Andere plannen maken dan maar. Tja, als we dan toch de reis gingen uitstellen, konden we misschien beter in de lente naar Madeira gaan? Dat moet rond die tijd prachtig zijn met al die bloeiende bloemen. We gaan sowieso niet voor een echte strand vakantie, we willen aan de wandel! Ok, ik weer het internet opgedoken en heel Madeira uitgeplozen, gebied uitgezocht waar ik wil zitten, dingen die ik wil bekijken, een hotel uitgezocht wat bij ons past, datum gepland, prijzen vergeleken....Poeh. Daar gingen ze weer, hopla, ze schoten weer omhoog! Tja, dat krijg je met vraag en aanbod. Vijftig duizend mensen willen hun reis omboeken. Dat geven ze ook toe bij de Vakantiediscounter: reisorganisaties hebben nu hun prijzen verhoogd en zij moeten die volgen.
Andere data bekeken... Madeira moet vanaf Amsterdam. Bij de ene datum was de vertrektijd en maatschappij nog niet bekend. Bij een andere datum zag ik weer dat je dan met de TAP vlogen met een tussenlanding op Lissabon. Reistijd 10 uur 55! Nah, dat zal toch wel niet??? En dalijk boek je die reis met de onbekende vertrektijd en zit je alsnog in dat TAP toestel....
En dan gaan we zo twijfelen. Waar doe je goed aan? Toch omboeken en gewoon weten dat je nu de hoofdprijs betaald? (voelt niet goed). Bovendien...omboeken doen ze op basis van vertrek. Als we NU omboeken, met de prijs van nu, dan kunnen ze niet garanderen dat we dezelfde prijs krijgen van dit moment, maar wel de prijs op de dag dat zij gaan omboeken. Kan dus ook weer hoger zijn! Het zal nooit in ons voordeel zijn. En trouwens, ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben. Niet van dat vage. Nou moet ik wel zeggen dat wij moeilijker zijn dan andere mensen. Waarschijnlijk zijn er zat mensen die denken: maakt niet uit waar en in welk hotel we zitten. als de zon er maar schijnt en we maar met vakantie kunnen! Waren we maar zo. Maar nee. :-)
We hebben nu de knoop doorgehakt: we hebben de claim bij het SGR neergelegd. Kan ook 'even' duren. Ik las op het internet dat toen Travelbird failliet ging (een vrij kleine maatschappij) het uitbetalen van de claim soms wel een jaar in beslag nam. Zal nu dus nog wel langer gaan duren. Maar dat vinden we weer niet erg. Dat geld komt wel weer terug, ooit.
Inmiddels hebben we een weekje Ardennen geboekt. Ook mooi in de herfst. Lanzarote, Madeira... ze blijven toch waar ze liggen. Ze lopen niet weg. We wachten nog wel even met boeken tot die 50.000 andere 'gedupeerden' hun reisjes hebben geboekt. Het is al met al toch maar een luxe probleem, toch?

Geen opmerkingen: