vrijdag 15 april 2011

Op de kiek!



We hebben hard gewerkt, gisteravond op de fotoclub. T'was portrettenavond! Eerst kregen we allerlei soorten portretfoto's te zien, compleet met uitleg over de gebruikte technieken en de verschillen daartussen. Over close-ups, halve torso's, zwart/wit, werkingen van diverse lichtopstellingen en de daaruitvloeiende schaduwwerkingen. Poeh, je moet wel op heeeel veel letten als je het goed wilt doen!
Er waren drie soorten lampen voorradig, dus we werden in drie groepjes ingedeeld. Ik was samen met Ramesh, Rob en Cor. Een van ons moest de hoofdfotograaf 'spelen', een ander moest assistentie verlenen met het opstellen van de lamp, eentje moest poseren en de laatste kon ook fotograferen maar dan vanuit een andere invalshoek. En dat rouleerde dan. We hadden als eerste een mooi diffuus licht. En ga dan eerst maar eens kijken hoe je de camera in moest stellen! Flitsen was uit den boze! Aan het begin werden mijn foto's veel te donker. Eerst geprobeerd dat met de witbalans beter te krijgen. Ineens kwam ik erop om mijn ISO anders in te stellen en eureka! Is er toch nog wat blijven hangen! :-)
De groepjes rouleerden zelf ook langs de diverse lampen. Als tweede hadden we de felle lamp met diepe schaduwen. Niet mijn favoriete lamp. Ik hou niet van hard licht! Zelf poseren vond ik ook niet zo leuk. Zeker als je drie statieven met camera's met grote lenzen op je gericht ziet staan! Daar word ik toch wel erg verlegen van! Zeker als je weet dat ze zowat tot in je hersenen kunnen kijken met die dingen! Nahhhh, niks voor mij! Ben wel heel benieuwd hoe ze geworden zijn. Ik zal overal wel met een gespannen blik op staan! :-) Ik heb wel steeds even op hun schermpjes gekeken, maar dan weet je nog niet hoe ze op een computerscherm eruit zien. Ikzelf heb zo'n 140 foto's genomen. Ik heb gemerkt dat ik close-ups met diffuus licht het leukste vind om te maken. Lekker dichtbij, zodat ik de uitdrukking in de ogen goed kan vastleggen. Er zitten mooie foto's tussen! Boven verwachting!
Aan de derde lamp, eentje die een soort invulflits gaf, zijn we niet aan toegekomen. Tijd tekort! Nou ja. Jammer!
Volgende week wisselen we emailadressen uit om de foto's van elkaar door te sturen, want ja, die wil ik wel hebben natuurlijk!
En we gaan de mooiste die we gemaakt hebben nog verfraaien met Photoshop. Ik denk dat ik van de week al een paar bewerkingen ga maken met mijn eigen Paint Shop Pro. Een van de cursisten uit mijn groepje heeft namelijk een kekke rode bril. Leuk om de foto zwart/wit te maken met de bril in kleur! Oh, ideetjes te over! En zo blijven we bezig.....:-)

Geen opmerkingen: