dinsdag 9 augustus 2011

Wie zaait, zal oogsten....

Wie zaait, zal oogsten. En dat is nu precies wat ik vorige week heb gedaan. Vorig jaar had ik hier en daar in de tuin 'Judaspenningen' (Luneria Annua) gezaaid. En precies op een plekje waar ik ze eigenlijk achteraf niet wilde hebben kwamen ze op. Nou ja, pech. Ze bloeiden mooi paars, dus ik heb ze maar laten staan. Na de bloei gaan ze zaad zetten en dat is nou net geen mooie periode van de plant. Ik heb ze uit de aarde gehaald en wilde de losse takken uit het zicht laten drogen. Daarna kun je de zaadjes oogsten en hou je mooie droge takken over met parelmoeren penningen. Leuk voor in een droogboeket! Maar helaas is het zover niet gekomen.....
Jan ging de groene bak buiten zetten, zag de takken liggen, propte ze erin en weg waren ze! :-/ Grrrrr. Gelukkig had ik nog een plantje over het hoofd gezien in de tuin en voila, toch nog zaadjes voor volgend jaar!
De tuin is lang zo mooi niet als andere jaren. Je kunt echt zien dat er een tekort aan zon en een teveel aan water is geweest. Ik heb ook enorm veel last van slakken. In veel planten zit haast geen normaal blaadje meer! Twee mooie Dahlia's zijn al verslonden. Zelfs de klimop in een grote bak vertonen allemaal gaten. En zelfs planten die ze normaal links laten liggen, zoals aardbeienplantjes, vlijtige liesjes en de seringenboom, zijn aangevreten. Al mijn geraniums doen verwoede pogingen om te blijven bloeien, maar zodra ze dat doen worden ze afgestrafd door de regen en worden de knoppen en bloemen bruin. Zo jammer! Alleen de Phloxen staan er mooi bij. En ook die paarse plant op de tafel waarvan ik toen de naam niet wist bloeit nog steeds door! Het is trouwens een Scaevola, voor wie het nog weten wil! Een ijzersterke plant die zijn geld wel waard is geweest!
Vorige week zijn Sylvia en ik nog naar de Driesprong geweest. Heb daar ook weer een leuke vaste plant gekocht. Een Coreopsis 'Garnet'. In vrolijk en zonnig hard roze. En eerder had ik al een Cosmos 'Chocolate' gekocht. Een donkerrode kleur. Staan mooi bij elkaar. En zo blijf je toch bezig in je tuintje! Ondanks de wind. Ondanks de regen. Oh, wat hebben we toch weer een mooie zomer!!

1 opmerking:

Aart zei

zeur niet zo.... ik geef grof geld voor wat regen en koelte. Ga mijn 3e maand in met temperaturen boven de 33 graden.